Er zijn veel verschillende aanbieders van PIM systemen, maar alleen Pimcore en Akeneo zijn open source en dus kosteloos te gebruiken. Wat is het verschil tussen deze twee Product Information Management systemen? Afhankelijk van de eisen die jij stelt aan een PIM systeem, kun je door een vergelijking wellicht de juiste keuze maken.
Een aantal verschillen tussen Pimcore en Akeneo
Integratie
Pimcore kan met elke hoeveelheid en type digitale informatie integreren. Bovendien is het mogelijk om met verschillende systemen te koppelen (CRM, ERP, etc.). Het importeren en exporteren van bestanden is mogelijk voor elk bestandstype met Pimcore. Het platform scoort dus hoog op het gebied van integratie.
Akeneo heeft een uitgebreid netwerk van partners om verschillende integraties te realiseren tussen Akeneo en andere systemen. Bovendien is het met Akeneo mogelijk om elke bron van productinformatie te koppelen. Het importeren en exporteren van bestanden kan alleen met Excel en CSV bestanden.
Schaalbaarheid
Pimcore is een goed schaalbaar platform en biedt de mogelijkheid om op globale schaal te werken met grote hoeveelheden data, producten, gebruikers en bezoekers. Eigenlijk zijn de mogelijkheden grenzeloos.
In september 2017 lanceerde Akeneo PIM 2.0. Met deze update werd de schaalbaarheid van het platform vergroot en is het nu mogelijk om complexe productcatalogi te beheren. Omdat het Akeneo, net als Pimcore, open source is, kunnen er verschillende componenten worden toegevoegd. Toch biedt Akeneo net iets minder out of the box dan Pimcore.
Functies
Behalve de standaard functionaliteiten van een PIM systeem, heeft Pimcore nog verschillende andere functies zoals het omzetten van data naar modellen, het beheren van data om bedrijfsprocessen te beheren en aangepaste data integratie. Daarbij is ook Workflow Management mogelijk om werkstromen te creëren en verbeteren.
In Akeneo kun je data aanpassen en vertalen en daarmee zorgen voor kwaliteit en volledigheid. Ook het importeren en exporteren van data is mogelijk in Akeneo, evenals het organiseren en classificeren van producten.
Kosten
Pimcore en Akeneo zijn beiden open source. Dit betekent dat de PIM systemen door iedereen gratis gebruikt kunnen worden, hoe groot je organisatie ook is. Maar hoe komen ze dan aan hun inkomsten?
Pimcore biedt optionele Service Level Agreements (SLA’s) aan die je kunt afnemen om bijvoorbeeld trainingen te volgen of professioneel advies te vragen. Voor Akeneo geldt dat de community versie gratis is, maar dat er wel een enterprise versie is die kosten met zich meebrengt. Zo’n licentie is relatief duur.
Conclusie
Akeneo is een open source Product Informatie Management systeem dat is gebouwd voor retailers die via verschillende kanalen verkopen.
Omdat Pimcore niet alleen een oplossing biedt voor Product Information Management, maar ook voor Master Data Management, Digital Asset Management en Content Management, kan het organisaties helpen effectiever en sneller te werken.