Een bedrijf failliet waarmee je samenwerkt kan behoorlijk vervelende gevolgen hebben. Zeker als het een grote klant is dan kan je er weleens behoorlijk door in de problemen komen. Het is dus goed om na te denken hoe je met dit risico moet omgaan en nog belangrijk is hoe je het kan voorkomen. Er zijn zeker bij het laatste wel wat acties die je kunt ondernemen om er voor te zorgen dat je niet verrast wordt door een bedrijf waar je voor werkt die failliet gaat. In dit blog vertellen we je daar graag meer over zodat je daar direct mee aan de slag kunt en schade hieruit kunt voorkomen.
Een bedrijf failliet waarvoor ik werk: Wat nu?
Als je erachter komt dat er een bedrijf failliet is waarvoor je werkt kun je het beste als eerste zorgen dat je weet wie de curator is. Feitelijk is de curator die met betrekking tot het bedrijf handelingsbekwaam is. Naar deze curator kan je zo snel mogelijk de openstaande vordering gespecificeerd sturen. De curator zal alle crediteuren in eerste instantie op een rijtje zetten. Hieruit zal hij ook een analyse maken welke crediteuren betwist kunnen worden.De vraag is altijd of je iets terugkrijgt van je vordering. De curator zal namelijk kijken welke middelen in de boedel beschikbaar zijn om schulden af te lossen. Bij de schulden is het zo dat de belasting en de bank vaak voorgaan. Bij een failliet bedrijf is het vaak zo dat er al nauwelijks voldoende middelen zijn om deze twee partijen af te lossen. Er zijn dan geen middelen meer beschikbaar om crediteuren mee te betalen. Als dit bij jou het geval is kun je nog maar één ding doen om de schade te beperken. Je kunt de B.T.W. die je betaald hebt op de openstaande vordering terugvorderen bij de belastingdienst.
Een bedrijf failliet waarvoor ik werk: Hoe voorkom ik dat?
Het is natuurlijk altijd beter om te voorkomen dat je zaken doet met een bedrijf dat failliet gaat. Maar hoe kan je dat organiseren? Het meest belangrijke preventiemiddel is de kredietwaardigheidscheck. Hiermee breng je de financiële situatie van een bedrijf in beeld en trek je de conclusie of het bedrijf voldoende sterk is om een krediet te verstrekken. Door op factuurbasis te werken verstrek je feitelijk ook een krediet. Als je de kredietwaardigheidscheck doet alvorens je zaken gaat doen kan je nog actie ondernemen. Als een bedrijf minder kredietwaardig is kan deze klant bijvoorbeeld vooruit laten betalen.